Hoe Facebook voortdurend onze privacy schendt

Eerst was er Beacon

Begin november 2007 introduceerde Facebook een nieuw onderdeel genaamd Beacon. Het is een advertentieprogramma waarmee advertenties worden getoond op basis van voorkeuren en gedrag van gebruikers en vrienden. Na een paar weken ontstond er commotie bij de gebruikers van Facebook wegens het schenden van de privacy van de gebruikers door deze Beacon-applicatie.

De nieuwe toepassing zorgde ervoor dat het aankoopgedrag van de gebruikers bij tientallen andere onlinewinkels aan hun vrienden werd getoond. Dit gebeurde zonder duidelijke aankondiging of toestemming. De onlinegemeenschap stond op zijn achterste benen en startte een online protestactie. Na een korte week van protesten van gebruikers en een petitie van ruim 50.000 gebruikers heeft Facebook eind november het advertentieprogramma Beacon gewijzigd en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Facebook Connect

Sedert 2008 vind je een andere verleider op  allerlei andere sites met userbase, de  ‘Facebook Connect’.

Hoe werkt het systeem?

  1. Klik op de ‘Connect with Facebook’ knop om de persoonlijke data uit het Facebook profiel te zuigen en op de site een account te creëen
  2. Eens in gelogd kunnen gebruikers met hun Facebook vrienden interageren.
  3. Informatie over gebruikers. Activiteiten op de third-party site worden teruggestuurd naar Facebook zodat ze zichtbaar wordt voor hun vrienden

Gezichtsherkenning stilzwijgend ingeschakeld

Juni 2008. Facebook heeft gezichtsherkenning van Europese gebruikers stilzwijgend ingeschakeld. Als gebruikers in Europa foto’s uploaden en Facebook de gezichten van vrienden herkent, wordt vervolgens gesuggereerd om deze vriend te taggen.

Facebook scant dus op de achtergrond alle geüploade foto’s op gezichten om in kaart te brengen wie wie is.

Privacy in dienst van marketing

De ‘vind ik leuk knop’ is de ware verleider van Facebook. Als je fans wil verzamelen, hou je dan ver weg van groepspagina’s en ‘communities’, keep it simple. Een pagina met bovenaan een klein knopje, duim omhoog. Zo verzamelde Adidas reeds meer dan 5 miljoen fans.

En je vindt het knopje niet alleen op de facebooksite zelf, maar ook op tal van andere sites. Het knopje kan nog meer: het laat zien wie van je vrienden al eerder de webpagina die je bekijkt leuk vonden. Wanneer een aantal van je vrienden, de mensen wiens mening en smaak je waardeert en vertrouwt, een website of artikel te gek vinden, zul je sneller geneigd zijn deze te gaan lezen.

En hopla zo verzamelt Facebook ook nog eens data over welke websites je leuk vind.  Maar de verzameling van deze gegevens is in feite strijdig met de Europese privacy regelgeving.

Exploitanten van websites in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein moeten het ‘vind ik leuk’-icoontje van Facebook van hun sites verwijderen. De privacy-toezichthouder in dat bondsland beschuldigt Facebook ervan via deze ‘like-button’ op onwettige manier gegevens van website-bezoekers te verzamelen.

Websites die het blauwe icoontje met de opgestoken duim laten staan, hangt een boete boven het hoofd van maximaal 50.000 euro.

Facebook dringt steeds dieper onze privacy binnen

Een idee van hoe Facebook steeds meer de privacy van zijn gebruikers is gaan verkopen vind je in deze statistieken (Bron: Visual Guide To Facebook’s Privacy Changes Over Time)

Donkerblauw staat voor de persoonlijke gegevens die default vrij gegeven worden.


Bronnen

De Facebook-doctrine: hoe meer privacysettings, hoe minder privacy

Visual Guide To Facebook’s Privacy Changes Over Time

Exploring the Facebook Inc.

Facebook Platform Case

Hamburg considers suing Facebook over facial recognition feature

Facebook reaches deal with FTC over ‘unfair and deceptive’ privacy claims

The underlying flaw in Facebook’s business model

Was Facebook über dich weißWhat Facebook knows about you (video)