Het recht op privacy in Covid-19 tijden (3/3) To app or not to app

Vervolg van deel 2 en deel 1

Computers zijn goed in het simuleren van reële situaties, maar het kan ook omgekeerd. Als we wat zich online afspeelt op de sociale media eens naspelen in de reële wereld, komen we tot verrassende inzichten. Dan zie je dat we het in de reële wereld niet zouden pikken hoe we online behandeld worden. Apps kunnen ons extra diensten leveren, maar ze dringen veel dieper in ons leven binnen dan we denken. Om die inbraak te vermijden, zal de Corona app zorgvuldig moeten geconstrueerd worden. Voor alles zal ze betrouwbaar moeten zijn, en die technologie is er momenteel nog niet. Bovendien discrimineren apps. Maar ook een onbetrouwbare app heeft impact. Een paar privé firma’s die dergelijke apps aanbieden hebben nauwe banden met extreem rechts. Heel onrustwekkend.

Van het virtuele naar het reële

Stel u voor, ik ga de zondagvoormiddag naar de markt van Ledeberg, voorstad van Gent. Hier en daar spreek ik bekenden aan en praten we over de laatste gebeurtenissen. Maar er is een man, volledig in het zwart gekleed die mij constant volgt. Af en toe brengt hij een zwart bakje naar zijn mond en fluistert iets. Ik kan niet horen wat hij zegt. Vreemd.

Na de boodschappen ga ik meestal een koffie drinken in het Achthurenhuis. Vier vrienden zijn al gearriveerd. Ik ga er bij zitten. Het is mooi weer en we zitten buiten op het ruime terras. Floep en daar is die vent weer met zijn bakje. Op de markt had ik het met Thomas even gehad over de Lentewandeling van Accueil. En ik zit nog niet neer of daar komt iemand het terras opgestormd en die roept: “Ruime keuze van wandelschoenen bij Decatlon. VOJO HIKE 2 TEXAPORE MID – Outdoorschoenen, 20% korting. Voor € 87,95 in plaats van 109,95.” En hij legt een reclamefolder op tafel.

Nu en dan valt er een reclamefolder uit de lucht. Er hangen wel twintig luidruchtige drones boven ons terras. Door al dat kabaal zitten we op den duur te roepen tegen elkaar, anders horen we niet wat de andere zegt. “Het zijn gelijk strontvliegen,” roept Petra, “Zie jij hier stront liggen, ikke niet?” “Over schoenen geklapt, ‘k hem just nieuwe gekocht” zegt Louis, en hij steekt nen schoen boven tafel. We zijn 50% overgeschakeld op gebaren. “Schone schoenen,” roept Jeanne, “Niet goedkoop?” “Neen, maar ik heb moeilijke voeten, daarom koop ik altijd Meffistos,” antwoordt Louis. “Ja, wie dat het breed heeft moet het breed laten hangen,” komt Dirk tussen. We moeten allemaal lachen, want we weten dat Louis het niet breed heeft.

Aan het tafeltje naast ons zat een dame die al de hele tijd boos naar Louis had zitten kijken. Ineens breekt ze in ons gesprek in. “’t Is nen blageur, nen dikken nek, dienen Louis,” kraakte ze. Wij snappen er niets van, want wij kennen madam niet. Even was het stil, maar dan zegt Thomas, Louis’ boezemvriend, langs zijn neus weg: “Wat een sminkduze”. Thomas wist blijkbaar meer. We kwamen niet bij van het lachen. Tegen drie mannen en twee vrouwen kon madam niet op, en ze draaide haar rug naar ons. Achteraf blijkt dat Louis met zijn zatte kloten iets heeft gehad met de dame in kwestie, maar dat het wakker worden ontluisterend was. “Ze heet Lucienne,” zegt hij als ze vertrokken is, “en ze heeft een slecht karakter als ze nuchter is. Ze was in mijn zakken aan het zitten toen ik wakker werd. Ik ontplofte” Hij was er een beetje ambetant van. Beschaamd eigenlijk.

Nu in feite is dit kort verhaal iets wat zich op Facebook en Twitter alle dagen afspeelt. Alleen zien we de man met het bakje niet, weten we daar evengoed  niet wat er allemaal speelt en loopt het nu en dan ook echt uit de hand. Lucienne all around.  In de reële wereld zijn intenties en context meestal wel gekend. En hoe kan je nog ernstig communiceren met elkaar als je voortdurend onderbroken wordt, als je niet weet wat de bedoeling is van de actoren. Probeer u voor te stellen dat er voortdurend iemand achter u loopt, alles wat je zegt doorvertelt aan een of andere data verzamelaar, die de geaggregeerde inhoud van je gesprekken aanbiedt op een veiling voor marketingbedrijven. Competitie  en statusangst overheersen elke vorm van communicatie op de sociale media (Zie Wilkinson en Picket, The inner circle).

Maar als communicatie ook samenwerking veronderstelt, zoals de linguïst en filosoof Paul Grice voorstelt, kan je de vraag stellen of wat mensen doen op sociale media, wel echt communicatie is. Het gebruikte protocol is een broadcasting protocol. Zie deel 2. Ik heb dit punt al uitvoerig behandeld in het essay ‘Can we resolve ambiguïty by email’. Dit is waar contextuele integriteit en mentale integriteit in de virtuele wereld over gaat.

In het Achturenhuis op het Ledebergplein in Ledeberg, Gent

Apps weten meer dan de Stasi

Apps zijn niet onschuldig. Als je een app installeert op een smartphone worden altijd een resem toelatingen gevraagd die compleet onnodig zijn voor de goede werking van de app. Locatie, adressenlijst enz. Vooral de gratis apps hebben het op al uw data gemunt. Data zijn het goud van de 21ste eeuw. Door dat ze veel meer doen dan gevraagd, stelen die apps  ook uw stroom, waardoor de batterij sneller leegloopt. Als je niet gevolgd wil worden vind je hier enkele aanwijzingen om online tracking uit te schakelen.

Als je wil zien hoe het opvolgen van locaties met GPS werkt kan je dat bekijken in Google Maps. Als ‘Location History’ altijd aan staat en je bent ingelogd in Google kan je het via deze link bekijken. Daarmee is niet gezegd dat ‘location tracking’ niet nuttig kan zijn. Bijvoorbeeld in een vreemde stad waar je de weg niet kent, is GPS in combinatie met Google Maps nuttig. Aanzetten in Corona-tijden als geheugensteun voor logboek bij manueel contact tracing, je kan er voor kiezen. En, je kan het ook gebruiken om te bewijzen waar je niet bent geweest. Eventueel ontlastend bewijs. Het is een mes dat langs twee kanten snijdt.

Maar de privacy problemen met location tracking met GPS zijn gigantisch. Als men dit zou verplichten in de huidige Covid-19 context, welke waarde het ook mag hebben, dan vrees ik dat je een precedent creëert voor andere doeleinden, een soort van ‘digitale enkelband’. Wat gaat de volgende stap zijn? Op NBC News werd gezegd dat het controversiële technologiebedrijf Clearview AI beweert te onderhandelen met federale en staatsinstanties om COVID-19 contact tracing aan te bieden met behulp van gezichtsherkenning. Zover ging zelfs China niet. Clearview bood ook al een demo aan aan iemand van de Belgische politie.

Location tracking op basis van GPS mag dan wel niet nauwkeurig zijn, het is nauwkeurig genoeg om bewegingspatronen van individuen en hun frequente ontmoetingen te isoleren. Filter er alle treinstations, bushaltes, fabriekspoorten en schoolpoorten e.d. uit en koppel wat overblijft aan een databank van wat ze bij de politie criminogene zones noemen: vakbondslokalen, bruine cafés enz. en klaar is kees.

Location tracking op Google Maps

Hoe het zelfs mogelijk was om op basis van vijftig miljard locatie pings van de telefoons van meer dan twaalf miljoen Amerikanen de identiteit achter de geanonimiseerde track records te achterhalen kan je lezen op de site van Datapanik. Volgend citaat wil ik je niet onthouden:

“Watching dots move across a map sometimes revealed hints of faltering marriages, evidence of drug addiction, records of visits to psychological facilities. Connecting a sanitized ping to an actual human in time and place could feel like reading someone else’s diary.”

Waarom ligt dat allemaal zo gevoelig. Om dat te begrijpen moet je de film “Das Leben der Anderen” gezien hebben. Daar in zie je hoe de Stasi het leven van een koppel kunstenaars kapot maakt. Wel als we data van een contact tracing app centraal laten opslaan door een regering, dan kan die regering het leven van elk individu dat hen niet zint kapot maken. Ze hebben dan niet alleen gegevens van de ontmoetingen van iedereen, als overheid hebben ze een resem databanken van iedereen. Belastingen, RIZIV, huwelijken, professionele info en straks ook nog databanken met vingerafdrukken en DNA.

Als ze al die databanken aan elkaar koppelen, en dat doen ze nu al in de kruispuntdatabank, dan weten ze meer van u dan jezelf weet. Sommige dingen vergeet je. En toelaten dat die dan slechts voor de duur van de epidemie opgeslagen worden is ook volslagen zinloos. Zes maand iemands bewegingen opvolgen volstaat voor een gedetailleerd sociaal profiel.

En het gaat niet alleen over het kapot maken van een paar levens. Met die kennis over het leven van de mensen kan je ze ook en masse manipuleren zonder dat iemand het door heeft. Het experiment dat dit aantoonde werd gedaan door een team wetenschappers dat voor Zuckerberg werkte. In 2012 slaagden ze er in om het gemoed van 700.000 FB gebruikers te beïnvloeden gedurende een week tijd. Normaal selecteert FB wat je te zien krijgt van je vrienden in functie van zijn handel in gepersonaliseerde reclame. Maar het kan ook anders. In het experiment kregen sommige gebruikers berichten te zien die overwegend vrolijke en positieve woorden bevatten; andere gebruikers kregen berichten te zien die triester dan gemiddeld waren. Na een week hadden deze gemanipuleerde gebruikers meer kans om zelf vooral positieve of negatieve woorden te posten naargelang wat ze voorgeschoteld kregen. Dit is hoe de sociale media onze mentale omgeving vorm geven, beheersen en manipuleren. De fameuze filter bubbel beperkt zich niet tot informatie, hij bepaalt ook onze emoties.

Contact tracing

Contact tracing is een belangrijk instrument om ziekte-uitbraken te onderdrukken. Traditioneel is dit proces manueel. Een gezondheidswerker interviewt iemand die positief is getest op een besmettelijke ziekte en vraagt diegene met wie die in contact is geweest in de periode dat hij of zij mogelijk besmettelijk was. Die mensen kunnen zich dan laten testen, in quarantaine gaan of een behandeling zoeken, zodat de ziekte niet verder verspreidt.

Dit is sowieso een trefzekere methode zeker als men het doet zoals in Nieuw Zeeland. Daar vraagt men de mensen om in een notaboekje al hun contacten bij te houden. Voorlopig wordt in Vlaanderen dus enkel ingezet op manueel ‘contact tracing’. Maar hier weet je nooit. Wat we zelf doen, helpen we gegarandeerd naar de vaantjes blijkbaar. Minister Beke wou absoluut een externe consultant inschakelen voor de contact tracers. Fetisjisme van de markt. Blijkt dat met de eerste aanbesteding een en ander misgelopen is, waardoor er vertraging opgelopen is. Ze moesten klaar zijn als op 4 Mei als de niet-essentiële bedrijven heropstarten. Die datum halen ze niet. Hopelijk zijn ze operationeel op 11 Mei als de winkels terug open gaan.

Ook de manuele contact tracing is gebaseerd op data-opslag. OK, enkel essentiële data, maar toch. Maar die data moeten wel vernietigd worden na de epidemie. Daarna hebben ze totaal geen zin meer. Dus, jeter dans la poubelle, please. Hiervoor moet een wettelijk kader gemaakt worden. Het is in de maak. Gelukkig kunnen politici dit niet uitbesteden, wetten maken 😉 Moet wel in de gaten worden gehouden.

Wat met de Corona app?

Schema van werking contact tracing app

Corona tijden zijn tijden van stilstand. Voor wie vooruit wil in het leven is dit heel frustrerend. Het virus is heel venijnig, je kan niet zien of iemand besmet is of niet, dus nemen we nog meer dan nodig afstand. Het vertrouwen is weg. De angst regeert. Dus, zo redeneren velen, als de app helpt het virus in te dijken, gooi ze maar op mijn smartphone, zodat we van die Covid-19 af zijn. Dit is de ideale gelegenheid voor alle autocraten van deze wereld om de weerstand tegen het verzamelen van persoonlijke data met als doel toekomstige protestbewegingen te fnuiken tot zelfs in de kiem te smoren.

Macron bijvoorbeeld werd tijdens zijn bewind geconfronteerd met het ene protest na het andere. De gele hesjes, de vakbonden tegen zijn pensioen hervorming. Hij sloeg net als Trump de bal mis door hydroxychloroquine te promoten als geneesmiddel tegen Cororonaona – het wordt in Frankrijk gemaakt. Nu blijkt dat het medicament de patiënt eerder slechter maakt dan beter. De bijwerkingen waren nochtans al langer gekend. De ene flater na de andere dus. Nu wil Macron een contact tracing app invoeren zonder die ter stemming aan het parlement voor te leggen. Dit stuit zelfs op verzet in zijn eigen partij. In 2018 is er al eens een schandaal geweest rond geklungel van de CNIL, de autoriteit in Frankrijk die de privacy van de databanken moet garanderen. Alhoewel de Franse app gebruik maakt van Bluetooth zou er toch centrale opslag zijn van de data wat met Bluetooth volstrekt overbodig is. Maar Macron wil koste wat kost dat die app er komt, ook tegen de wil van de Assemblé. Een overzicht van de gebruikte technologieën ivm Corona in de verschillende landen, vind je hier.

Transparantie is cruciaal, wil men het vertrouwen van de Belgische bevolking winnen. Een eerste vereiste is dat de app open source is, zodat kan gecontroleerd worden in de broncode dat de app enkel doet wat ze zegt te doen. In België is gezondheidspreventie materie voor de deelregeringen. Dus in Vlaanderen is het de regering Jambon die erover gaat. Jambon is een autocraat par excellence. Met de regelmaat van de klok negeert hij zelfs zijn eigen ministers. De man die Moederdag een week wil opschuiven. Hij roept herinneringen op aan de keizer-koster Jozef II. En vooral sedert deze Vlaamse regering geïnstalleerd is, zijn de protesten niet uit de lucht geweest.

Besparingen in de culturele sector, de pedagogische begeleidingsdiensten en CLB’s, jeugdbewegingen, Netwerk tegen Armoede. SAM, het steunpunt voor opbouwwerk, straathoekwerk, schuldbemiddeling en algemeen welzijnswerk en de ganse sector van de preventie enz.. Deze laatste sector is er nochtans een die veel onheil kan voorkomen. Uit een analyse van Tom Cochez blijkt dat preventie het ondergeschoven kind is van onze gezondheidszorg. Corona maakt verwaarlozing van preventie pijnlijk duidelijk.

Apps met Bluetooth willen voorlopig niet lukken. Het signaal van Bluetooth is niet nauwkeurig genoeg, gevolg veel valse positieven. Bluetooth-apps kunnen ook door muren heen codes uitwisselen. Nu zo krachtig is het Covid-19 virus dan weer niet dat het door muren gaat. GPS in nog minder nauwkeurig, het werkt vaak niet goed niet in gebouwen en het heeft gigantische privacy issues. Mag niet van GDPR zonder toestemming van de gebruiker.

Die onnauwkeurigheid van Bluetooth is om nog een andere reden heel vervelend. Ook Covid-19 testen geven valse negatieven, maar de foutenmarge is gekend. Nu de foutenmarge van Bluetooth voor contact tracing is niet bekend. Hoeveel valse negatieven en valse positieven er zijn weet niemand. Als je dat in een epidemiologisch model moet steken zit je met een extra onbekende parameter. Dit maakt uw model minder betrouwbaar. Dat is gevaarlijk. De app moet in de eerste plaats betrouwbaar zijn, valse positieven of negatieven en onbekende foutmarges kunnen we missen als kiespijn.

Gelukkig is er in België al deftig protest geweest. Honderd Belgische academici waarschuwden de regering en vroegen een publiek debat over de Corona-app. Ook het Ministry of Privacy doet zijn best om het publiek te informeren. Eerder peilde een enquête naar de mening van de bevolking over de app: tal van burgers zijn bezorgd om hun privacy. Deze bezorgdheid wordt gedeeld door de academici. Een citaat:

“ Wij delen die bezorgdheid, al was het maar omdat de voorbije weken is gebleken dat verschillende voorstellen voor apps in strijd zijn met de wetgeving. Daarnaast heerst ook verdeeldheid. Ontwikkelaars en bedrijven menen dat die rechten niet in gevaar zijn, experten betwisten of privacywetgeving überhaupt gerespecteerd kan worden.
De juridische problemen hebben niet enkel te maken met privacy. Het is één zaak dat een democratische overheid in crisistijd beperkingen stelt aan bepaalde grondrechten zoals zelfbeschikking of recht op vereniging. Het is echter iets anders wanneer een app dat doet, zeker als het risico bestaat dat die app niet naar behoren werkt. Is het bijvoorbeeld legitiem dat je op basis van de app niet zou mogen wandelen of fietsen met je familieleden? En stel dat de app je dat grondrecht verbiedt, terwijl achteraf blijkt dat je niet geïnfecteerd bent. Wie is daar verantwoordelijk voor? Wie kun je voor die schending dan aanklagen? Hoe zou je dat moeten doen?”

Dus geen centrale opslag want dit maakt elke collectieve protestactie in de toekomst quasi onmogelijk zoals we al stelden. En we moeten de dingen de naam geven die het verdient. Dat is de totalitaire staat.

De officiële NL-Alert-app in Nederland, waarvoor het ministerie van Justitie en Veiligheid al waarschuwde vanwege een privacyprobleem, bevatte recent nog een ander beveiligingslek. Daarmee kon de locatie van andere gebruikers worden opgevraagd. Voor het achterhalen van iemands locatie moest eerst een uniek nummer worden achterhaald. Wie dat unieke nummer kende, kon vervolgens ongemerkt iemands huidige locatie achterhalen, op ongeveer tien meter nauwkeurig. Ideaal voor iemand die u wil stalken. Eerder kwam al aan het licht dat de app per abuis privégegevens doorstuurde naar de verwerker van de push notificaties. Duidelijk haastwerk daar in Nederland. Kan niet. De app moet grondig uitgetest worden op lekken en mogelijk misbruik. Voor ze vrijgegeven wordt, moet ze absoluut veilig zijn.

Het gebruikte protocol moet symmetrisch zijn zoals ik betoogde in deel 2. Het Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing DP3T voldoet aan die eisen. Opslag van data is zeer gevoelige materie. Niet voor niets heeft de EU daar paal en perk aan gesteld via GDPR. Gegevensbescherming is een grondrecht in de EU. Dus zo’n app moet aan alle vereisten van GDPR voldoen.

In Europa is het ‘opt in’ voor databanken wettelijk verplicht. Als iemand data wil opslaan over een persoon, heeft hij ook zijn toestemming nodig. Maar in de context van andere maatregelen van de overheid kan men die toestemming omzeilen. De overheid kan winkeliers, restaurants, theaters, bioscopen en cafés verplichten om de app te checken voor er toegang gegeven wordt. Daar sta je dan. Omdat je niet wil gevolgd worden, mag je ook meer nergens naartoe waar mensen samenkomen. Dat hou je niet lang uit. Dat voel je nu al en we zijn pas een goede maand in lock down. En wat met de mensen die geen smart phone hebben. Een citaat uit het artikel van Matthias Dobbelaere op de site van het Ministry of privacy:

“Bovendien lijken de techguru’s één iets uit het oog te verliezen: niet – iedereen – heeft – een – smartphone. Meer zelfs: een groot deel van de risicogroep (ouderen) hebben helemaal geen smartphone. Een smartphone is ook duur, en niet gelijk in functionaliteit. Zo blijkt dat meer dan 2 miljard smartphones geen gebruik kunnen maken van de Google & Apple tracing technologie”

Niet iedereen gebruikt Bluetooth, eventueel omwille van een negatieve perceptie in verband met het ‘stralingsgevaar’. Wie het wel gebruikt krijgt mogelijk ook problemen met de interferentie van andere Bluetooth connecties (draadloze oortjes of koptelefoons, allerlei toestellen zoals printers, persoonlijke media-toestellen, enz.). Een ander vervelend euvel, meer dan 2 miljard van de smartphones in omloop kunnen geen gebruik maken van de nieuwe Google & Apple tracing technologie waar contact tracing is ingebouwd1. De aanpassingen nodig daarvoor in het O.S. zijn momenteel nog niet klaar.

Extreemrechts en datacollectie

We waarschuwden al eerder voor ‘mission creep’. We kunnen dit niet genoeg herhalen. Afspraken rond het gebruik van een app kunnen alleen gelegitimeerd worden door het parlement. In die wet moet precies vastgelegd worden hoe en waarvoor ze zullen worden gebruikt. Daar mag niet van afgeweken worden. Om misbruik te voorkomen moet de wet ook voorzien in hoge boetes en serieuze schadevergoeding voor de belanghebbenden bij overtreding.

Als de Vlaamse Regering blijft vasthouden aan het markt fetisjisme en een privé firma inschakelt, zal die gunning dan transparant zijn? Open source zullen we waarschijnlijk mogen vergeten. Hoe kunnen we dan controleren wat ze met onze data doen, nu en in de toekomst?

Heel wat privé firma’s die zich nu aanbieden met apps zijn in de surveillance sector actief. Veel van die bedrijven hebben voor inlichtingendiensten gewerkt. Voor een overzicht, zie hier. Het valt daarbij op dat ze dikwijls gerund worden door extreem rechtse figuren zoals Peter Thiel, oprichter van het Amerikaanse datamining bedrijf Palantir. Zijn bedrijf werkt voor de Britse NHS en andere nationale gezondheidsdiensten aan een analytisch platform voor de toewijzing van schaarse medische middelen, gebaseerd op prognoses van het virus en voorraden van lokale ziekenhuizen. Maar het werkt ook voor inlichtingendiensten, immigratiediensten, politiediensten en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Een ander bedrijf dat in opspraak gekomen is omdat het blijkbaar data van FB en andere platformen zonder toestemming gebruikt om een toepassing voor gezichtsherkenning te ontwikkelen is Clearview AI. Het werkt onder ander voor ‘Immigration and Customs Enforcement’ in de VS. Het biedt nu ook een ‘contact tracing’ app aan die werkt met ‘facial recognition’ (een technologie die nu ook in Rusland wordt gebruikt voor Corona, beweren de Russen zelf). En wie denkt gemakkelijk te kunnen ontsnappen aan facial recognition cameras, think twice. Als ze een goede foto van jou hebben, bvb deze van je paspoort helpen de meeste vermommingen niet. Dit is uitgetest door Politico. Enkel een volledige gezichtsbedekking werkt. En ook een Groucho Marx vermomming stuurt de software in de war. Zie de foto’s van de test hieronder.

Politico, AI, Artificial Intelligence, Facial Recognition, Visuals, Amazon, Disguise, Janosch Delcker, Tim Ball, Europe
Politico, AI, Artificial Intelligence, Facial Recognition, Visuals, Amazon, Disguise, Janosch Delcker, Tim Ball, Europe

De oprichter en CEO van Clearview Cam-Hoan Ton-That, is een duister figuur. Hij maakte naam in San Francisco in 2009 door een computerworm te installeren op een site die de inloggegevens van Gmail-gebruikers stal. Hij en zijn vennoten hebben reeds lang heel goede banden met extreemrechtse extremisten en ze werkten in 2015 voor de campagne van Trump. Ga je jouw data in handen geven van zo’n bedrijf?

Het experiment van Politico is echter een heel beperkt experiment. Gezichtsherkenning verliest nauwkeurigheid eens 1 miljoen personen moeten geïdentificeerd worden. In China loopt het al eens mis. Firma’s beloven dat het ook werkt als de helft van het gezicht bedekt is maar volgens Anil Jain, een onderzoeker aan de ‘Michigan State University’ is er geen onafhankelijk onderzoek dat dit bevestigd.

“There’s no third-party validation.”

Dit gegeven is in feite nog meer onrust wekkend. Valse positieven kunnen to foute aanklachten  leiden. Welke firma Jambon gaat kiezen weten we niet, dat hij goede contacten heeft met extreemrechts, dat weten we wel. Hij richtte destijds in Brasschaat de afdeling van het Vlaams Belang op. Transparantie en betrouwbaarheid is niet echt traditie in die kringen.

Tot voor vrijdag 24 april was de Nationale Veiligheidsraad goed bezig, maar met het exit-plan dat ze toen voorstelde was een en ander niet in de haak. Ik citeer uit de Standaard van 27/4:

“We zullen eerder onze bazen terugzien dan onze familie en vrienden’, zei PVDA-voorzitter Peter Mertens gisteren in het middagjournaal. De oppositiepartij vertolkt daarmee het bittere gevoel dat velen vrijdagavond overviel. We mogen wel weer gaan werken vanaf 4 mei, en shoppen vanaf 11 mei, maar een bezoek aan de grootouders of kleinkinderen kan, heel misschien, ten vroegste vanaf 18 mei.”

Dezelfde bezorgdheid werd ook al eerder geuit door Meyrem Almaci van Groen. Voor de eerste maal is ook serieus afgeweken van het advies van de groep van de experten. De winkel opening is een week vervroegd. De middenstand regeert het land, zong Gorki al. Men is aan het experimenteren. Het voorzorgsbeginsel wordt verlaten. Een Nationale Veiligheidsraad die zo beïnvloedbaar is door de lobby’s en zo weinig inzit met ons sociaal leven, kan je niet vertrouwen met een Corona app en nuttig is ze ook al niet. So, put on a heap and burn it!

Met dank voor de input van systeemontwerper Gert van Velzen, epidemioloog Dirk De Bacquer en Wim Vandenbussche expert surveillance, maar deze tekst is wel volledig mijn verantwoordelijkheid.

1Dat klopt niet helemaal voor de oude high energy chips is er wel een alternatief maar dan loopt je batterij om de haverklap leeg. De nieuwe Google & Apple tracing technologie is gebaseerd op low energy chips.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.